January 20, 2009

I was overwhelmed (sekitar Anugerah Juara Lagu ke-23)

Yeah people..AJL23 baru je selesai semalam and we all know that, as predicted, MEET UNCLE HUSSAIN won the ultimate title: JUARA LAGU 2008. Takde kemuslihatan di situ, sebab dah lame dah orang cakap pasal that particular song, how it will win this season's AJL.

All I can say, AJL taun ni mantap giler kot! X penah tgk AJL superb camnih, even ade minor flaws here n there, but I was really overwhelmed! From the opening performance, the finalist, the stage **it was brilliant!**, the theme to the interlude performances, sumenye mantap!

My perception of the finalists sumenye disangkal dengan kehebatan dieorg mlm tu. Sebagai contoh, AYU yang aku rase cam sampah **no offense** mampu made me chills! Siyesly..performance die sgt touching and vocal die mantap. Kalau die menang best vocal pun aku x kesah, sebab mmg bagus. Tapi, ape yg the hosts ckp pasal AYU very the x perlu and x professional. Motif sgt dieorg kutuk pasal imej die. Honestly, I think she looks good, the hairstyle fits her perfectly.





Cakap pasal Aiman plak. Aku nye harapan for this song to win the category musnah! sebab ape, his performance was just horrendous. From his outfit to the backup dancers, sumenye cam siot je! haishh~ and mmg Farawahida layak menang la since Zahid and Heliza pun bosan.

Faizal Tahir. Yes! Die mmg legend sgt that night! If and only if die menang Juara Lagu, tu mmg akan jadi sejarah AJL, for a singer to win 4 titles- best vocal, best performance, juara kategori balada n juara lagu. But, the fact that die menang 3 anugerah pun dah cukup bagus! His interpretation of SAMPAI SYURGA was so powerful! vocal mantap! I just love the concept that he came out with. Very unique! Congrats!



LAGU UNTUKMU. Lagu ni mmg layak menang! Totally fantastic performance. Looking back at the lyrics, aku rase lirik lagu ni mmg best. They (the lyricists) try to convey their masculinty in handling love issues. I adore it!



After all, antara performances yg aku suke which aku tengok ulang2 kt youtube are SAMPAI SYURGA by Faizal Tahir, LAGU KITA by Aizat, LAGU UNTUKMU by M.U.H., HANYA DI MERCU by Ayu and AKU STACY by Stacy. These are the 5 performances yg paling mantap that night. Kalau la AJL ni main sistem Juara, Naib Juara and Tempat Ke-3, i mean, with no categories and stuff, i think lagu2 etnik kreatif wouldn't stand a chance unless they are M. Nasir's or Siti's. And obviously Lagu Kita akan dpt 3rd place.





Wait! Tak mention lagi pasal diva kte, Ziana Zain. Aku rase persembahan die okay, vocally and emotionally. Arrangement by Ramli M.S. mmg mantap, perhaps untuk semua lagu. He made every single song that competes tu, sounds perfect! Mmg salute la kt Ramli M.S. Back to ZZ, even tho aku sendiri mmg minat kt die nih since zaman Anggapanmu lagi, aku mmg tau die xkan menang. Satu, sebab die masuk pun ala2 wild card gituh, and the fact that ade Faizal Tahir and Aizat lam kategori tuh menipiskan lagi harapan DINGIN to be announced as juara kategori balada. And I think Ayu was better than her that night. Sorry ZZ! haks..

Hurm..ape lagi? Yes, sebagai seorang peminat setia AJL, aku rase AJL kali ni la yg terbaik. Before this the best for me was AJL18 where Misha was crowned as the winner. Aku still ingat lagi stage tyme tu punye la banyak tangga and semua nye meriah dgn lampu yg colorful. Finalists tyme tu pun mantap. And ya, opening by Dayang and Adibah sgt best okayy! But secara keseluruhannya, kali ni nye AJL lagi bagus. Interlude performances were breathtaking! Tyme Jaclyn Victor tarik "Dia..Isabella.." tu aku dh meremang dah..Tambah lagi tyme M. Nasir masuk, Jamal lagi..mmg mantap! huhuhu..

FUh! Merasala korang bace entry panjang pasal AJL ni. Haha..Aku semalam tgk AJL dgn 3 member pompuan aku. Kol 7.45pagi dah merentas snow tebal pegi rumah dieorg. Bukan ape, x feel lanson kalau tengok sorang2. And thank guys! (Yaya, Biena and Niesa) for that wonderful moment of ours! kteorg menjerit mcm dpt straight A's SPM je tyme M.U.H. menang and tyme Faizal Tahir menang. All of us anonymously agree that etnik kreatif tuh, sape2 je boleh menang. Oh ya, Zack, thanx for the bihun goreng. die bangun2 je terus gorengkan bihun utk kteorg. So sweeeet~~ hahaha..

Oklah, dh panjang sgt dah ni!

Bye y'alls!

p/s: Demam AJL tak kebah lagi nih. Still layan AJL from youtube and tv3.com.my *sigh*

klik this link untuk laporan terperinci AJL23 -->Malaysiakini

3 comments:

TheZealousZamriHussin said...

Siti Nurhaliza says" YOU WAIT!"

tak sabar Juara Lagu tahun depannnnnn

Abdul Haleem Arbi said...

tau xpe!
dah sah sah menang!

Amir Hazwan said...

diriku telah lama meninggalkan dunia AJL.