January 21, 2009

Cinta Adam dan Hawa

That's the title of Misha Omar's new single. The composer is yet to be found out, but the lyricist is Allahyarham Loloq.

Tyme 1st tyme dgr, I thought lagu ni cam pelik je..but after berkali2 dengar (I've been listening since last night) i think it is kinda unique in a very different way. The lyrics are actually quite deep.

This is my interpretation of the song:

Lagu ni memperihalkan kisah cinta seorang wanita terhadap kekasih hatinya dan dia menjadikan Cinta Adam dan Hawa itu sebagai sandaran kerana, Adam dan Hawa pernah bertemu, bercinta dan kemudiannya berpisah antara satu sama lain. Pada awalnya, dia tercari-cari di manakah pujaan hatinya itu, dan akhirnya dia menyedari bahawa insan pujaannya itu berada di firdausi (syurga). Kesimpulannya, lagu ini membawa mesej tentang kesucian cinta yang dibawa sampai ke syurga.

And this is the beautiful lyrics written by Allahyarham Loloq:

Cinta adam dan hawa
Terbit di syurga terang di jiwa
Menggerakkan nurani
Mencari kasih suci
Sehingga kita yg tertinggal saling damba
Sentiasa rasa sunyi bersendiri
Mana dia kekasih hati
Mana dia pujaan ku yang sejati
Dengarlah bisikan asmaraku

c/o
Cinta adam dan hawa
Satu bersama satu terpisah
Buat diriku tertanya-tanya
Cinta adam dan hawa
Satu harapan, satu sandaran
Buat diriku rindukan dia
Kau yang aku puja
Kau yg aku cinta.....oh
Kasihku di Firdausi
Cinta adam dan hawa
Terbit di syurga terang di jiwa
Menjadi saksi impian murni

Last night, I discovered that Misha's latest album (self-titled 'Misha Omar') have actually been released. And there are 8 tracks all together where 6 of the songs dah pernah jadi single dah pun:
  • Sembunyi (with Andy)
  • Cinta (with Jaclyn Victor)
  • Ku Seru
  • Jawapanmu
  • Nafas Cahaya
  • Cinta Adam dan Hawa (the latest single)
So, this mean, there are only 2 new songs (Cinta Suci and Sampai di Sini). It frustrates me so much sebab penantian lebih 4 tahun for her new album seems tak berbaloi. Balik2 dapat lagu yg dah berkali-kali kluar kt radio. Cover album pun mcm x cantekk jer.

Anyway, presenting Misha's latest single, Cinta Adam dan Hawa:


misha omar - cinta adam dan hawa.mp3 -

2 comments:

Egy Azziera H. said...

haleem, secure my place for tarian sarawak. and Far too ok. and athirah, sab and azreen. hahaha. gila glamor la plak

Anonymous said...

the composer is azmeer.