April 14, 2009

complain vs muhasabah

Dear readers,

the semester is going to its end soon..
to be perfectly honest, i'm not scared of the finals..**kondifen nampak????**
but i'm more worried pasal projek2 and presentation yang rata-ratanya due before finals..one individual paper and presentation for marine geololgy..Oil and gas plak, group presentation and os kof, a paper..urgghhH!!!
i only have 2 finals tho..and i'll be done by tuesday afternoon!! how's that?? huhuu..tapi merasalah nnti penangan final geosc310..katanya, bende yg kteorg tgk tyme field trip weekend nih, sumenye masuk final! matilah camni! 
oh, bercakap ttg field trip tuh, sabtu n ahad nih kteorg round2 eastern PA..berjalan jalan melihat alam sambil menganalisa segala jenis batu batu, formasi formasi and later on, reconstruct balik the history of this region..

actually, aku dah fed up dgn diri sendiri sebab sikit2 nak melatah..nak complain ni, nak complain tuh..padahal sume bende pun dah tau due date nye..ni tak, last minute baru nak terhegeh hegeh buat..tu baru bab buat assignment..kalau study for exam pun sama je kekdahnyew! kalau x last minute x sah..contoh terdekat..semalam ade exam sociology..aku siyes underestimate the materials of this course..so, aku amek ringan sajor..pukul 12 tgh mlm baru start nk study..mengantuk plak, so tdo la aku tanpa menghabiskan study berkenaan..besoknya, menyusahkan diri sendiri bangun awal untuk habiskan the chapters..and for this particular exam, aku gamble by not reading the textbook..aku just bace lecture notes semata mata..
so nk tahu kesudahannya??
seperti yg dijangka, 20% of the questions came from the textbook yakni, die x ajar lanson dalam kelas..it's ur own responsibility to further read the textbook..so aku main baling dadu la jawabnyah! pilih jawapan berasaskan logik semata-mata..walaubagaimanapun, aku harap markah aku x terok la..kalau terok sekalipun, i know i deserve it..**dush dush tamparan di dahiku!!**

fuhhhhhhh~~~~~~~~~
sorry, teremosi sat..lega jugak rasa dapat meluahkan kegusaran di hati melalui tulisan aku yg x seberapa nih..hurmm...aku x kesah la korang nk mencarot ke nak ape..yg penting, aku cuba untuk memberikan gambaran sebenar mcm mana serabutnye kepala aku skg nih..x campur serabut sebab tgk rumah serabut..tu kene bukak cerita lain..and secara x lanson, dgn menulis entry nih, aku n korang sume dapat mengambil iktibar and pengajaran ye dak?? ye la, the biggest lesson is to not procrastinate! aku pun dah x terkire brape kali aku buat entry pasal procrastinate nih..nampak sgt aku ni x berubah lagi..masih berada di takuk lama..masih mengamalkan procrastinate..deep down, i know and i realize that this is my biggest problem, but it is yet to be overcomed..**sigh**

so help me people..
to be frank, aku rasa aku mcm nih sebab Tuhan x tunjuk lagi bahananya..sekali Dia nak bagi, terjelupuk la aku..jatuh ditimpa tangga, tersembam muka, terpatah lengan, terbuta mata dan macam2 lagi lah..
tyme tu baru la aku tahu langit nih tinggi ke rendah..
mintak2 dijauhkan la daripada bende2 mcm nih..Amiin~

ttba dari complain2 pegi muhasabah diri plak..
ok la, now i feel motivated to work harder..

anyway, keep looking forward you guys!
we're gettin there! InsyaAllah..

Ikhlas dari hati nurani ku,
ABDUL HALEEM ARBI

p/s: 100% sure that Kris is safe this week.

3 comments:

Miss Zera said...

Haleem, emo2 pun sempat cakap pasal Kris eh. hehehe. anyway jgn la procrastinate lagi.

Amir Hazwan said...

Mek ada tips gituh (wahhh tapi entah amal entah x??).. uols cuba laaah tetapkan due date seminggu lagi awal dari deadline yg sebenarnya.. mek hari tuh siapkan essay seminggu awal seblom pegi bersantat di pantai France. balik2 uk dah xpayah nak risau pasal esemen dah sebab dah siap. tapi mek xbanyak esemen macam uols, so boleyhlaaah fokus satu ajor. heheh.
speaking of kris. i'm actually worried. last week the fans voted like crazy sebab simon's comment despite being at the bottom on dialidol (and x masuk bottom 3 pun!) tapi minggu nih mek rasa orang macam amek ringan, he's at the bottom once again, and people think he's gonna be safe sebab he will be saved by the texters. entahlaaah. tiap2 minggu nervous gituh!
my pick to go home this week: anoop walaupun performance dia sangat melethops malam tadi. they should just campak lil dalam laut.

cafiena said...

hehe

aku melawat mok tgk ur update on ai, then at the end ,ada juak.

its come out funnily..

after all that ngerepak..